Associatie voor de Thermische Technieken in België

Association pour les Techniques Thermiques en Belgique

attb

Vervang je oude verwarmingsketel door een energiezuinige installatie: zo spaar je energie, geld én het milieu

Als Belgische vereniging van leveranciers van verwarmingsmateriaal houdt ATTB de vinger aan de pols van de verwarmingsmarkt. De belangrijkste vaststelling blijft dat de vervanging van verouderde ketels nog steeds te traag verloopt, waardoor onze woningen veel te veel CO2 blijven uitstoten. Volgens ATTB moet de consument dus dringend opnieuw geactiveerd en gestimuleerd worden, want de situatie stagneert al enkele jaren terwijl de uitdagingen in een snel tempo op ons afkomen.

De vermindering van de CO2-uitstoot zal ons helpen de Europese eisen te respecteren

Wist je dat er zich nog bijna twee miljoen (2.000.000) verouderde verwarmingsketels in onze woningen bevinden? En kan je je voorstellen hoeveel CO2 die uitstoten? Een versnelde vervanging van die ketels door condensatieketels of warmtepompen zou het huishoudelijk energieverbruik substantieel verminderen, zorgen voor de noodzakelijke, grondige en snelle verbetering van de energieprestatie van ons woningbestand én de CO2-uitstoot zodanig verminderen dat we de Europese eisen ter zake kunnen respecteren.

Een voorbeeld. Een condenserende ketel stoot gemiddeld 1 ton minder CO2 per jaar uit dan een niet condenserende ketel. Voor 2.000.000 ketels betekent dit een potentieel van 2.000.000 ton minder CO2-uitstoot, een belangrijk deel van het objectief van België voor 2030.

Dus: als jij één van die twee miljoen Belgen bent die nog een verwarmingsketel van meer dan 20 jaar oud in zijn woning heeft staan, kan je die best zo spoedig mogelijk vervangen door een energie-efficiënte nieuwe installatie. Want onze verwarmingsketels hebben een grote impact op de belasting van het milieu. CO2 is niet zichtbaar maar de effecten ervan zijn overduidelijk. Wie zijn oude ketel niet vervangt, is er mee verantwoordelijk voor dat we het target van 2030 niet zullen halen. Iedereen moet zijn bijdrage leveren en de installateur is het best geplaatst om de particulier te overtuigen van die noodzaak. Een nieuwe ketel zal niet alleen veel milieuvriendelijker zijn door de lagere CO2-uitstoot, maar ook veel minder verbruiken en je dus veel geld doen besparen.

Hopelijk komen er vanuit de overheid wel opnieuw activerende en stimulerende maatregelen. En die maatregelen moeten dan niet focussen op meer elektriciteit, wel op minder CO2.

Welk toestel kiezen? Vraag raad aan een vakman!

Welke ketel, welk verwarmingstoestel of combinatietoestel (voor verwarming én warm water) moet je kopen? Er zijn zoveel producten op de markt, met zoveel mogelijkheden, dat de keuze niet evident is. Denk er ook aan dat verwarming meer is dan alleen maar ruimteverwarming, je hebt ook sanitair warm water nodig. Hedendaagse verwarmingssystemen zijn dan ook een combinatie van diverse componenten.

Vraag daarom raad aan je handelaar of installateur, die zal je op basis van jouw behoeftes en de specifieke situatie bij jou thuis (vrijstaand of rijhuis, isolatiedikte, type glas enz.) de meest efficiënte verwarmingsinstallatie aanraden.

De installatie laat je uiteraard ook over aan een geschoolde vakman. Een niet correcte installatie kan leiden tot een hoger energieverbruik en zelfs veiligheidsrisico’s creëren.

Wat je wel zelf kan (en moet) doen is het energielabel van je toestel(len) controleren. Alle nieuwe verwarmingstoestellen hebben zo’n label dat de mate van energiezuinigheid aangeeft op een schaal van donkergroen/A++ (meest efficiënt) tot donkerrood/G (minst efficiënt). Er zijn labels voor ketels, micro-WKK’s en (lage temperatuur) warmtepompen. Daarnaast zijn er afzonderlijke labels voor combinaties van verwarmingstoestellen met zonne-energie-installaties en temperatuurregelaars, voor. combinatieverwarmingstoestellen (die dus ook voor warm water zorgen) en voor combinatieverwarmingstoestellen die aangesloten zijn op een warmtepomp.

Alleen met een combinatie van verschillende technologieën kan je de A+++ beoordeling bereiken

Als je kiest voor een toestel met een groene A, A+ of A++ beoordeling betekent dat dat die ketel een van de meest efficiënte op de markt is en zal je energiefactuur in ieder geval al dalen. Maar je kan je energiebesparende voordelen nog verhogen door verschillende technologieën met elkaar te combineren. Daarmee kan je zelfs een A+++ beoordeling bereiken!

Voor combinaties van verschillende onderdelen zal je installateur afzonderlijke labels aanbieden, waarvan twee varianten bestaan: pakketten van ruimteverwarmingstoestellen, temperatuurregelaars en zonne-energie-installaties en pakketten van combinatieverwarmingstoestellen, temperatuurregelaars en zonne-energie-installaties. Met beide pakketten kan je de A+++ beoordeling bereiken.

Hou er ook hier rekening mee dat een dergelijke combinatie correct dient te worden gepland en geïnstalleerd.

Enkele tips

Hou de binnentemperatuur in de verschillende ruimtes van je woning onder controle. Elke temperatuurstijging van 1 °C doet je energierekening met 7% omhoog gaan.

Gebruik de thermostaat om de temperatuur van je huis aan te passen op basis van je aan- en afwezigheid.

Nieuwe ketels kunnen via connectiviteit met apps bestuurd worden, nog gemakkelijker om alle instellingen ook vanop afstand te kunnen regelen.

Als je een conventionele verwarmingsketel die werkt op aardgas (en 20 MWh per jaar verbruikt) vervangt door een nieuwe condensatieketel kan je elk jaar 275 euro besparen. Met andere woorden: met het geld dat je elk jaar op energie bespaart, verdien je die nieuwe ketel al in zeven jaar terug.

Toon alle nieuwsberichten
attb
Om u beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als u verder surft op deze website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.