Associatie voor de Thermische Technieken in België

Association pour les Techniques Thermiques en Belgique

attb

Verbod op aardgas bij nieuwe grote projecten biedt enorme kans voor warmtepompen, biomassa en warmtekrachtkoppeling

De verwarming en – steeds vaker ook afkoeling - van onze gebouwen vergt heel veel kostbare energie, die vaak nog van fossiele oorsprong is. Daar wil de Vlaamse overheid wat aan doen. In december 2020 werd beslist dat er vanaf dit jaar bij bouwaanvragen voor nieuwe grote verkavelingen, grote appartementsgebouwen en grote groepswoningbouwprojecten, geen aardgasaansluiting meer mag voorzien worden. Met de huidige strenge energienormen moet het mogelijk zijn om aan de beperkte restvraag te voldoen met installaties op hernieuwbare energie. 

Om aan de Europese klimmaateisen te kunnen beantwoorden moeten we zo snel mogelijk veel minder fossiele brandstoffen gebruiken. Een belangrijke stap in die richting is de beslissing van de Vlaamse Regering om vanaf dit jaar in nieuwe grote projecten enkel nog efficiënte en milieuvriendelijke energiesystemen te plaatsen waarvoor geen aardgasaansluiting nodig is. Een ‘groot project’ betekent 25 wooneenheden in 2021 en wordt verder gereduceerd tot 15 wooneenheden vanaf 2022.

De hernieuwbare energiesystemen die in aanmerking komen voor de collectieve verwarming van meerdere woningen, niet-residentiële gebouwen of gebouweenheden zijn: warmtepompen, aansluitingen op een systeem van externe warmtelevering, biomassasystemen en WKK (warmtekrachtkoppeling)-installaties. Er zijn uitzonderingen mogelijk indien het aardgas gebruikt wordt als bijverwarming in combinatie met een hernieuwbaar energiesysteem dat de hoofdverwarming vormt.

In de praktijk betekent dit dat warmtepompen in grote projecten nog meer aan bod zullen komen als een passende manier om te koelen en verwarmen. Vandaag is de warmtepomp al niet meer weg te denken uit nieuwbouwprojecten. Een voordeel is dat de warmtepomp energie uit de omgeving gebruikt, en dus maar een klein aandeel elektriciteit haalt uit het net. Naar comfort toe is de mogelijkheid om te koelen dan weer een grote meerwaarde. Voor ieder nieuwbouwproject is er een geschikte prijsefficiënte en duurzame oplossing mogelijk.

Sinds begin 2021 is ook het maximale E-peil verlaagd van E35 naar E30. BEN (Bijna Energie Neutraal) bouwen wordt dus de norm. Ook worden er eisen opgelegd over hoe efficiënt verwarmingstoestellen moeten zijn. Op deze manier krijgen we in Vlaanderen nieuwbouw die klaar is voor de toekomst op gebied van comfort en energieverbruik.

Vanuit de ATTB wensen we mee te werken aan de energietransitie. De evoluties op het gebied van warmtepompoplossingen in het laatste decennium zijn enorm geweest. Wereldwijd zien we als fabrikanten een sterke groei van de toepassing van deze systemen. Als sector kunnen wij zonder problemen deze transitie ondersteunen en hebben wij voor al uw projecten een geschikte efficiënte oplossing die voldoet aan deze regelgeving. Wij werken graag mee aan een gezond (binnen)klimaat!

Meer info:  https://www.attb.be/nl/secties/sectie-4-warmtepompen-wkk-en-biomassa/

Toon alle nieuwsberichten
attb
Om u beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als u verder surft op deze website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.